W każdym miejscu, czyli ekosystemie występują 3 rodzaje mikroorganizmów: patogenne, (szkodliwe), pożyteczne (działające probiotycznie) oraz fakultatywne (potrafiące działać zarówno patogennie jak i probiotycznie – przyłączają się zawsze do tej grupy, która zdobywa przewagę. Dlatego miedzy bakteriami pożytecznymi i szkodliwymi trwa nieustająca rywalizacja. ProBio Emy wspierają te pożyteczne bakterie.
Pełni wiele funkcji i kiedy przewaga pożytecznych bakterii jest zaburzona powstają problemy trawienne, niedobory witamin i enzymów, brak odporności i w efekcie rozwijają się różne choroby. Zastosowanie antybiotyku, środka biobójczego dla wszystkich bakterii, nie tylko dla patogenów, bez podania probiotyków odtwarzających pożyteczna florę jelita skutkuje obniżeniem odporności organizmu i wkrótce nawrotem choroby lub inną infekcją.
Badania wykazały, że wytarcie powierzchni (podłogi, stołu, itp.) środkiem biobójczym powoduje, że ta powierzchnia szybko jest na nowo zasiedlana z powietrza przez bakterie – jednak proporcjonalnie patogenów jest więcej niż przed dezynfekcją i są one z pokolenia na pokolenie odporniejsze. To wskazuje, że nie dezynfekcja (biobójczość wszystkich bakterii), lecz stosowanie środków do higienizacji zawierających pożyteczne mikroorganizmy jest metodą, którą powinniśmy stosować i rozwijać.
Gnicie powodują bakterie patogenne, które z obornikiem trafiają do gleby (salmonella, enterokoki, bakterie coli). Gnicie powoduje też odór - wydzielanie toksycznych gazów - siarkowodoru i amoniaku. Gazy te powodują zatrucie ludzi i zwierząt i ogólnie środowiska oraz zubożenie obornika jako nawozu o uwalniany do powietrza azot i siarkę.
Pożyteczne mikroorganizmy powodują fermentację, brak odorów i zatrzymanie azotu i siarki w oborniku. W efekcie powstaje humus – w pełni wartościowy nawóz zawierający do tego pożyteczne mikroorganizmy.