Są obecne na skórze, błonach śluzowych, w przewodzie pokarmowym, przestrzeniach międzykomórkowych Na 1cm2 skóry dłoni – około 1-5mln, w jamie ustnej około 1 mld, a w 1gramie jelita grubego - 100mld Materiał genetyczny mikroorganizmów zasiedlających człowieka do 100 razy bogatszy od ludzkiego Są podstawą trwania biologicznego życia na Ziemi wszystkich organizmów wyższych PRZEŁYK, UKŁAD ODDECHOWY: bakterie symbiotyczne ŻOŁĄDEK: Helicobacter pylori, 120 nieznanych szczepów JELITA: 1/3 treści to mikroorganizmy Żołądek i jelito ludzi wydzielają 99 enzymów rozkładających wielocukry na cukry proste. Pałeczka jelitowa Bacteroides theta wytwarza takich enzymów 250.
Są niezwykle ważne, utrzymują nas przy życiu, okrywają nas niewidzialną warstwą ochronną przed zagrożeniami środowiskowymi, trawią dla nas pożywienie, wytwarzają witaminy i enzymy, szkolą nasz system odpornościowy. Na przykład: Bakterie w jelitach produkują serotoninę (hormon szczęścia), który wpływa na komunikowanie się komórek w mózgu.